Kirkkonummen Perinnepurjehdusyhdistys St. Nikolaus ry järjestää vuosittain eri yhteistyötahojen kanssa noin kymmenen pidempää leiripurjehdusta ja kymmeniä päiväpurjehduksia. Yhdistys järjestää vuosittain myös itse muutaman nuorisopurjehduksen. Tältä välilehdeltä löydät tietoa kesän leiritarjonnasta, kuvauksen leirielämästä storbåteilla ja tärkeän tavaroiden pakkausohjeen.

Purjehduskauden leirien tiedot löydät omalta välilehdeltään, lähde mukaan!

Leirielämää

Perinnepurjealuksella matkaaminen on monipuolinen tapa tutustua merenkulun teoriaan ja käytäntöihin kauniissa saaristomaisemissa luonnon ehdoilla liikkuen. Kaikilla St. Nikolauksen alusten vieraaksi tulevilla uusilla tai vanhoilla purjehtijoilla on luonteva mahdollisuus – omien kiinnostusten kohteiden mukaan – opetella miehistön opastuksella navigointia, aluksen ohjaamista, purjeiden käsittelyä tai muita merimiestaitoja.

Ennakkotietoja tai -taitoja ei vaadita mieleenpainuvien purjehduskokemusten saamiseksi – vaikkapa purjealuksen ohjaaminen täysin purjein liikuttaessa on muisto, joka taatusti säilyy talvikuukausien piristeeksi muistilokeroissa. Purjehduksilla liikutaan tuulten mukaan. Tästä syystä kipparilta rantautumisaikaa tiedusteleva saattaa saada myhäilevän vastauksen: ”Olen purjehtija – en ennustaja.” Tarpeen tullen toki hurautetaan rantaan dieselmoottorin voimin.

Kiireet on perinneveneessä helppo siirtää sivummalle ja keskittyä nauttimaan merielämästä aidoimmillaan. Koko miehistö jaetaan pidemmillä matkoilla vartteihin, jotka vuorollaan hoitavat keittiötä, navigointia tai vastaavat purjeista, osan pitäessä vapaahetkeä. Kaikki matkalaiset saavat osallistua kaikkiin veneen töihin. Ruokatarvikkeet valmistuvat aterioiksi tilanteen mukaan joko muutaman hengen ryhmissä retkikeittimissä, tai kootusti yhteisessä keittiössä.

Yöksi purjehtijajoukko majoittuu telttoihin maihin, tai veneeseen puomiteltan alle. Makuupusseihin kömmitään telttasaunassa ja meressä puhdistautumisen jälkeen – saunan, joka kevyestä rakenteestaan huolimatta tarjoaa nautittavat löylyt. Mahdollisuus ainutlaatuiseen elämykseen muodostuu kuitenkin silloin, kun nukkumaanmenoaikaan lisätäänkin villapaita niskaan ja jatketaan matkaa vaaleassa kesäyössä.

Pilvettömän yötaivaan sattuessa kohdalle taivaalla loistavat kuu ja tähdet, merimerkit vilkuttavat signaaleitaan ja alusten kulkuvalot palavat vihreinä ja punaisina, purjeista heijastuvien öljy- ja taskulamppujen valaistessa aaltoja ja öisten merenkulkijoiden tekemisiä.