Storbåt

Storbåt on koko Itämeren alueella tunnettu talonpoikaisvene.1700-luvulta aina 1920-luvulle storbåteja käytettiin nuottakalastukseen, sekä kuljetus-, posti- ja markkinaveneinä. Aluksen kuljetuskapasiteettia voitiin säädellä irrotettavien ylimmän laitalaudan ja peräkajuutan avulla.

 

Alustyyppi on työkaluluonteisuutensa johdosta merikelpoinen ja turvallinen, sekä purjehdusominaisuuksiensa ja kokonsa puolesta hyvin pienryhmien leirikäyttöön soveltuva. Storbåt on lisäksi luonnonmukainen liikkumisen väline, jolla perinnepurjehduksen harrastajat voivat veneillä ekologisesti, edullisesti ja tunnelmallisesti.

Perinteisenä talonpoikaisveneenä storbåt ei ole arka käytölle tai kulumiselle. Nuorisopurjehdusten ohjelmaan kuuluvat normaalit aluksen huolto-, puhtaanapito- sekä kunnostustyöt, jolloin kaluston käyttöikä pitenee ja aluksen käyttövalmius säilyy parhaana mahdollisena. Fridalla ja Lotalla liikuttaessa on helppo kokea olevansa osa saaristomaisemaa ja luontoa. Äänettä purjein lipuessaan tervantuoksuinen storbåt sulautuu täydellisesti kalliosaarten mäntyisiin maisemiin.

Klassinen ulkoasu kätkee modernit varusteet

Frida ja Lotta on varustettu nykyaikaisin purjehdusvarustein. Radio, GPS-paikannin, pelastuslautat ja varmatoiminen meridieselmoottori takaavat turvallisen ympäristön erilaisiin purjehdusolosuhteisiin. Rakennus- ja varusteluvaiheessa pyrittiin yhdistämään talonpoikaisperinteet tämän päivän tekniikan vaatimuksiin. Ruoanlaittoa varten aluksilla on kaksiliekkinen spriikeitin, tehokkaamman vaihtoehdon tarjoaa lisäksi nestekaasulla toimiva poltin. Merellä on aina nälkä – kuten sanonta kuuluu – eikä pannukahvikaan maistu missään niin hyvältä kuin merellä viileässä aamussa villapaidan sisässä.